Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Με διαβατήριο το παρελθόν σου!


Λένε έχει ο καιρός γυρίσματα… πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο καιρός έχει κάποια γυρίσματα, όπου και όποτε τον συμφέρει.

Αυτό που ο χρόνος είναι ..γιατρός.. ναι, αυτό που και καλά όταν περάσει ο καιρός ξεχνάς; Μπαρούφες δεν ξεχνάς, απλά η μνήμη απαλύνει τις πληγές αφήνοντας τα καλά να υπερισχύουν. Αυτό είναι κάτι σαν άμυνα του εγκέφαλου που επιλέγει να θυμάται το παρελθόν άλλα προσπαθεί να μην θυμάται πράγματα που τον πονάνε (ως επί των πλείστων βέβαια).
Η ζωή του ανθρώπου είναι ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Καλών , κακών, απαραίτητων, επιβεβλημένων, σοκαριστηκών και παράξενων αναμνήσεων. Άλλωστε οι αναμνήσεις μας είναι το κλειδί για το παρελθόν μας. Το παρελθόν μας εε…; Αυτό είναι η ταυτότητα του καθενός μας, είναι όσα έχουμε κάνει, ζήσει σκεφτεί ή πει ή δει ακόμα και νιώσει…
Όπως κάποιος πρόσφατα είπε

«Δεν κοιτάς τον άνθρωπο από το εξώφυλλο για να τον κρίνεις, άλλα τις πράξεις του». Έτσι είναι! Το παρελθόν είναι αυτό που καθορίζει το τι είσαι.

Είναι λοιπόν είναι φυσικό δενόμαστε με αυτό. Τα πράγματα (αντικείμενα) που το αφορούν έχουν άλλη αξία, σκέψεις που το συντρόφευαν μένουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό μας.
Ας πούμε… εκείνη την ζακέτα που μου έσκισε ο πρώτος μου έρωτας πάνω στο

«παιχνίδι» και μας έφερε ¨κοντά¨ δεν θα την πετάξω ποτέ (ούτε θα την ράψω προφανώς, αλλιώς θα χάσει την μαγεία της), το πρώτο Άγιο-Βαλεντινικο δώρο καρδούλα που είχα πάρει δεν θα το δώσω παρόλο που εκείνος που μου το χάρισε δεν μου άρεσε ποτέ, ήταν μια γλυκιά χειρονομία. Εκείνο το στύλο δώρο που πέρασα στις Πανελλήνιες με τα σβαροφσκι θα τον έχω πάντα μαζί μου, ή εκείνο το μουσικό κουτί που διαβάσαμε παρέα τα Ποτερ. Η μελωδία του πάντα θα μου φέρνει μελαγχολία!

Τα πράγματα όμως είναι τα εμφανή σημάδια του παρελθόντος, οι σκέψεις είναι πιο κρυφά. Σκέψεις, εικόνες ή αναμνήσεις από πράγματα που ζήσαμε που καθώς περνάει ο καιρός ξεπηδάμε μαγικά και ξεκάθαρα για να σου θυμίσουν καταστάσεις, λόγια… για να σε αποτρέψουν να κανείς τα ίδια λάθη παραδείγματος χάρη.
Τα λόγια κάποιου… ας πούμε που για κάποιο παράξενο λόγο σου έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη, κάτι άσχετο που κάποτε είπε κάποιος και σου έχει μείνει στο μυαλό χαραγμένο, αυτό είναι η ταυτότητα σου. Όπως αυτό που έγραψα πριν για τον άνθρωπο είναι από μια ταινία animation που θαρρώ δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είναι από αυτά που λες για κάποιο παράξενο λόγο το θυμάμαι ακόμα.
Περά από ταυτότητα όμως το παρελθόν του καθενός είναι και το διαβατήριο του για το μέλλον. Μέσα από το παρελθόν μας, ο άλλος μας γνωρίζει, άλλα και καθορίζει αν είμαστε έτοιμοι να το προσπεράσουμε.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον παρελθόν βάρος και φροντίζουν να μην δένονται με ανθρώπους καταστάσεις και μένουν συναισθηματικά κενοί. Δυνατός όμως δεν θεωρείτε αυτός που δεν δένετε με ανθρώπους και πράγματα, αυτός λέγετε συναισθηματικά ανάπηρος, δυνατός λέγεσαι εσύ που αγαπάς σέβεσαι και θάμασε το παρελθόν σου τόσο όσο να μην επιβαρύνεις το μέλλον σου, ειδάλλως πρέπει άπλα να βρεις τι σε κρατάει πίσω και δεν μπορείς να πας μπροστά.
ΥΣ Στην χωρά των θαυμάτων κάθε δευτερόλεπτο βλέπουμε το παρελθόν μας να κάνει περά για να περάσει το μέλλον μας.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ιστορίες για καληνύχτα!



Είναι εκείνες οι μεγάλες λυπημένες νύχτες, εκείνες που κλείνεις τα ματιά και λες γιατί στο........... καλό (τι άλλο νόμιζες; είπαμε... κορίτσι από σπίτι)έχω κάνει την ζωή μου τόσο σκατά! Γιατί μπλεκόμαστε τόσο πολύ; Γιατί αναζητάμε τόσο πολύ την ευτυχία όταν την αφήνουμε απλά να ξελιγρισταει μέσα από την αγκαλιά μας;;
Είναι αυτό που φοβάσαι να δεις, αυτό που το χεις μέσα στα χέρια σου! Ναι την έχεις δίπλα σου γύρω σου και συ την φοβάσαι τόσο πολύ να.... την αντικρισεις (ουτε καν να την παραδεχθείς) την λενε ευτυχια και συ την αποζητας παντού.  Αλλά όταν καταλίγεις να την αντικρίζεις κατάματα σφυρίζεις αδιάφορα (δεν σε έχω ξανακούσει να σφυράς...)
Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο σαδομαζοχιστικοί τύποι είναι άνθρωποι; πόσο πολύ ανάγκη έχουν να πονάνε τελικά; άλλωστε (πες μου έσυ) γιατί οι πιο πετυχημένες ταινίες είναι φτιαγμένες για να πλαντάζεις στο κλάμα; τα αγαπημένα τραγούδια σου (ναι αυτά που κρύβεις καλά στους φάκελους του mac του iPod ή οπού άλλου) είναι αυτά που σου υπενθυμίζουν τι έχασες, πως να πονάς και γιατί ο χρόνος παει μονάχα μπροστά.
Τι σκάτα έκανες και όλα πήγαν τόσο χάλια λοιπον;
Αν είχες κάτι και το χάσες αν έκανες την χαζομάρα, αν δεν ήσουν αντάξιος όσων είχες τότε μπορείς έστω να θυμάσαι τι έζησες και με το παρελθόν σύμμαχο (ισως, λέω ίσως) κάποια στιγμή να διεκδικήσεις τα όνειρα σου (αν δεν τα καταφέρεις τουλάχιστον είχες την ευκαιρία σου). Αν όμως είσαι από εκείνους τους άλλους (τους μαλακές τους μεγάλους, ναι βγήκα από το σπίτι για λίγο, μια βόλτα πάω μέχρι την από κάτω λεωφόρο να μιλάω και άνετα) τότε... Τότε καλέ μου είσαι το χειρότερο είδος ανθρώπου...  αυτος που φοβισμένος κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου και περιχαρακώνεις τον ευατο σου πισω απο φτυνές δικαιολογίες, χμμμ δικαιολογίες!
Γιατί μερικές φορές η αδυναμία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο φόβος και το άγνωστο είναι δύσκολο.. το απαλού φερμένο (αλλωστε) το φοβούντε οι άνθρωποι... (που λεέι και ένας φοβισμένος ποιητής). Ξέρεις εγώ μιλάω απλά για μερικά χαμένα συναισθήματα βέβαια, άλλα ξέρω πως έτσι από ανασφάλεια από... ανωριμότητα άλλα κυρίως από φόβο για το πόσο μεγάλα αισθηματα κουβαλάμε, χαθήκαν μεγάλες αγάπες! Και αυτές δεν πάνε στον παράδεισο αυτές απλά πλανώνται στον αέρα μονάχες..
Δεν είναι ρομαντισμός αυτό το αποψινό... είναι φόβος, φόβος για τα μεγάλα λάθη... φόβος ότι κάποτε θα κοιτάξω εκεί θα το δω και θα το προσπεράσω... και τι έρχεσαι να κάνεις σε αυτήν την ζωή αν τελικά καταλήξεις απλά να προσπερνάς; Αν τελικά οδηγήσεις με 1000 προς την συναισθηματικά αναπηριά... ;; Δεν είναι τα πάθη συγκινητικά αυτά είναι καλά για εκείνες τις λίγες στιγμές μέσα στην νύχτα... τα άλλα του πρωινού μετράμε εκείνα που θα σου δώσουν τον λόγο να ξυπνήσεις το πρωί, να πας στην δουλειά, στην ζωή σου... να πας οπού πρέπει να πας με εκείνο το μικρό κρυφό χαμόγελο... Αυτά τα μικρά είναι που μετράμε όχι τα κρυφά φιλάκια στο λαιμό άλλα τα μπλεγμένα δάχτυλα στην σκιά εκείνα που φοβάσαι ότι αν αγγίξεις θα καταρρεύσει ο κόσμος σου, ο κοσμος που σε προστατεύει απο τι; από την ευτυχία!
Μικρή μου φίλη δεν φταις εσύ εκείνα τα ματιά που σε κοιτάνε και λιώνουν, εκείνα φταίνε, εκείνα τα δάχτυλα που μόλις αγγίζουν ιδρώνουν, αυτά φταίνε, εκείνο το κρυφό χαμόγελο όταν σε αντικρίζει, εκείνο φταίει... εκείνο το μεγάλο συναίσθημα που μερικοί άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ αυτό τα φταίει όλα.
Εγώ που δεν αντέχω το βλέμμα σου, που δεν μπορώ τα χέρια σου, που με εκνευρίζεις ολόκληρη όχι... οχι εγώ δεν φταίω εσύ φταις που μου ανεβάζεις το αίμα στο κεφάλι.
Ξέρω πως δεν πολύ βγάζουν νόημα όσα λέω ξέρω πως μπερδεύω σκέψεις, καταστάσεις και λογική κάτω από το φεγγάρι του Ιούλη... άλλα πιστεύω ότι θα καταλάβετε εν τέλη ποιός φοβάτε και τι φταίει!
ΥΣ Στην χωρά των θαυμάτων ξέρουμε ότι μερικά συναισθήματα αν τα χάσεις δεν θα έχεις πότε ξανά την ευκαιρία σου.
ΥΣ Ένα θα πω απόψε και θα κλείσω so sad, so sad.

Καληνύχτα...

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μέσα από τα μάτια του χωριού!


Κόσμε καλησπέρα! Πήγα το πρώτο 20ημερο των διακοπών μου και επέστρεψα για λίγο για να σας ενημερώσω για τις εμπειρίες μου!
Η αλήθεια είναι πως από το πρώτο καλοκαίρι που πήγα στο χωρίο μου ανακάλυψα πως είναι ένας τόπος που μπορεί να σου μάθει πολλά πράγματα!
Το χωρίο είναι μια μικρή κοινωνία, σε αυτήν απεικονίζετε και η εικόνα την όποια έχει η το σύνολο του κόσμου μας για την γυναικά.
Η γυναικά πρέπει να είναι όμορφη, γλυκιά, τρυφερή, να μην καταλαβαίνει πολλά, να λέει χαζομαρουλες να είναι δεκτική και να μην πολύ φέρνει αντιρρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση γίνετε βορά στα όρνια.
Η γυναικά δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπίζετε την τιμή της γιατί είναι γυναικά! Αν θέλει να βάλει έναν άντρα αν’ αυτής. Γιατί;; Γιατί αυτός θα μπορέσει και να υψώσει τον τόνο της, φωνής του και να βρίσει και να απειλήσει χωρίς να ξεφτιλιστεί μια γυναικά αν φωνάξει γίνετε απωθητική και κατευθείαν μπαίνει στην μαύρη λίστα.
Ακόμα μια γυναικά δεν έχει το δικαίωμα να πει κακιά ή να σε βάλει στην θέση σου ή να σου απαντήσει ειρωνικά ή να είναι πιο έξυπνη και καλλιεργημένη από σένα. Μια γυναικά απλά δεν μπορεί να είναι έτσι! Αν τύχει και είναι πρέπει απλά να υποκριθεί την ανόητη γιατί έτσι θα γίνει πιο αρεστή και ποθητή (κυριως).
Τέλος μια γυναικά είτε έχει σχέση είτε όχι πρέπει να είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία πάντως αρσενικού (σε ολο το χωριο) γιατί σε αντίθετη περίπτωση γίνετε βορρά στα σκυλιά αφού κουνήθηκε (φυσικα και αυτή φταιει) και μετά το έπαιξε μυξοπαρθένα.
Αυτή είναι λογική μια γυναικά σε ένα χωρίο (ισως παλι και μονο στο δικο μου, δεν ξερω) ότι και να κάνει θα είναι πάντα κατακριτέο θα υπάρχει πάντα κάποιος να πει ότι δεν του αρέσει και να την
«κράξει».
Πως αντιδρούμε λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες;; Με χαρά και τσαχπινιά. Η διατριβή μου στις συνήθειες του χωριού μου έμαθε ότι υπάρχουν 2 λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Πρώτη λύση είναι να τα φτιάξεις με κάποιον από το χωρίο (καλυτέρα να έχει και κάποιο κυρός) και έτσι (από ντροπή σε αυτόν) ότι και α κάνεις κανείς δεν θα τολμήσει να σου την πει. Τώρα δεν έχεις καμία όρεξη τότε απλά πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Λοιπόν η δεύτερη λύση είναι να είσαι απλά ο εαυτό σου να έχεις οξυδέρκεια να απαντάς με γλυκύτητα και τσαχπινιά! Πρέπει βέβαια και εσύ ο ίδιος σαν άνθρωπος να αυτοσαρκάζεσαι γιατί το χιούμορ (και δει το καυστικό) σε κάνει αρεστό (όπως έχω ξαναπεί) άλλα ο αυτοσαρκασμός κάνει τους άλλους να σε σέβονται.
Είναι δύσκολη η ζωή μιας γυναικάς στο χωρίο και πιστέψτε με θέλει μεγάλη τεχνική για να περάσεις ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς σκοτούρες με καλή παρέα και χωρίς προβλήματα!
ΥΣ Στην χωρά των θαυμάτων η γυναικά είναι πραγματικά ίση με τον άντρα!
ΥΣ2 Στον καύσωνα βρήκα να γυρίσω και γω η χαζή!